Kindertehuis Casa Perla

Teus Smit (één van de bestuursleden) werkte zo’n 20 jaar geleden nog niet in Zarnesti, maar in Codlea in het kindertehuis “Casa Perla

Hier mochten een aantal kinderen per week ‘logeren’ vanuit een ander Roemeens kindertehuis waar de kinderen niet d.m.v. liefde maar d.m.v. ‘drillen’ (met mond en stok) werden opgevoed, zonder normen en waarden en ook zonder enige liefde werden ze naar bed gebracht. Iets waar wij, als Stichting totaal niet achter stonden.

In het liefdevolle huis ‘Casa Perla’ werden de kinderen op een andere manier geholpen:

  • ze kregen onderwijs;
  • er werden spelletjes gedaan/ er werd buiten gespeeld in de tuin;
  • er werden Bijbelse verhalen verteld;
  • en als het winter/koud was werd er gezellig geknutseld met elkaar in een schoollokaal.

Er werd dus alles aan gedaan om de kinderen hier vooral liefdevol te behandelen. Hier heeft ook enige jaren de dochter van Teus Smit gewerkt, geheel vrijwillig, maar na jaren, vanwege haar eigen gezondheid, moest zij terug naar Nederland.

Vanuit die periode zijn wij in Zarnesti gekomen, omdat we contacten hadden met Lida Brugmans, een zeer gedreven vrouw die meerdere projecten onder haar hoede had, waaronder ook het project ‘Casa Perla’ en ‘Mina Mai’ een psychiatrisch ziekenhuis met meer dan 180 patiënten in de leeftijd van 15-65 jaar. 

Casa Perla betekent 'huis van parels'. 
Casa Perla ziet in elk mens een unieke schepping van Gods liefde. Mensen hebben elkaar nodig om de schoonheid van deze 'parels' zichtbaar te maken. Ieder mens heeft daarom recht op een plekje in de samenleving.