Reisverslag 2017

We zijn s’morgens 8 uur vertrokken uit Ederveen na gelezen en gebeden te hebben door Teun van Zee. We hebben overnacht in Hongarije en zijn de volgende avond rond 8 uur aangekomen in Zarnesti. De volgende morgen hebben we de bus leeggehaald en daarna boodschappen gedaan voor de pakketten die we donderdag hebben gemaakt. Per dag hebben we een programma gemaakt wat te doen. Vrijdag naar Crisbav geweest daar wat bezoeken gedaan.

Ook het invalide meisje bezocht. Zij is 9 jaar en spastisch. En een invalide man met 1 been. Crisbav is een zigeunerdorpje. Bij het invalide meisje hebben we afgesproken dat we haar gaan ophalen om evt.therapie te krijgen in Rafaël. S’middags met de politie van Crisbav gesproken in Brasov waar hij in de gevangenis had gezeten.Dat was omdat hij zigeuners uit Crisbav geen bekeuring had gegeven omdat ze hout gingen sprokkelen voor hun gezin voor de kachel. Deze man hadden we nodig om in het zigeunerkamp pakketten en kleding uit te delen. Zaterdag inkopen gedaan voor zondag s’middags geweest bij een gezin waar de man invalide is geworden, verlamd 2 jaar terug.

Deze man wil heel graag werken, heeft schapen maar is heel moeilijk. Daar hebben Teus en Kees 2 rolstoelen gemaakt en er is een afspraak gemaakt om naar Boekarest te gaan om te kijken of er iets aan te doen is. Zondag naar het zigeunerkerkje in Suriname geweest.Veel speelgoed en eigen gebreide sjalen en truitjes uitgedeeld. Was hartverwarmend. De volgende week zijn we in mMina Mai geweest en het ziekenhuis in Zarnesti. Daar hebben we broodjes worst uitgedeeld en krentenbrood en fruit. Als je ziet wat de mensen te eten krijgen is verschrikkelijk. Ze genoten erg van deze maaltijd. Ook hebben we met Jonutz deze jongen woont in Sugina heerlijk gezongen met de accordeon. Was heel erg fijn om zo de lof van De HEERE te zingen ieder in zijn eigen taal. Woensdag om 5 uur smorgens weggegaan 2 invalide mensen opgehaald en naar Boekarest gegaan om te kijken of er iets aan hun handicap te doen. Later horen we de uitslag.De ene man heeft al 15 jaar 1 been en is stukadoor maar hij probeert toch met veel moeite zijn werk te doen. Heel byzonder om te zien. Ook hier is het een moeilijke situatie. Donderdag hebben we met Aurel, de dominee van Codlea gesproken om een evangelisatieprojekt te starten in Tinus samen met Mihai, dat is de dominee(evangelist) van Ticus. Daar hebben we savonds flyers uitgedeeld en brood samen met 30 jongelui uit Codlea. Ook veel speelgoed uitgedeeld.

Zondag om 3 uur was er een evangelisatiedienst in Ticus voor het hele dorp.Was ook heel byzonder en ook heel veel mensen zijn er gekomen. Na afloop gezamenlijk fris gedronken en zakjes chips uitgedeeld. Ook gesprekken gehad met verschillende mensen die niet van plan waren te komen maar toch gekomen zijn door de flyer. Hopelijk heeft het effect in de kerk in Ticus. We hebben ook nog een bezoek gebracht aan Rafaël in Codlea. Daar gaat het goed en is het bedrag van vorig jaar 9 september wat opgehaald is na een zangdienst in de Oude Kerk in Putten gedoneerd. Ook zijn we bij het vrouwenhuis in Codlea geweest veel breigoed gegeven. We zijn boodschappen wezen doen met de leidinggevende die haar huis ter beschikking stelt voor ong. 10 probleem vrouwen met hun kinderen, die door hun man op straat zijn gezet. Deze vrouw werkt geheel vanuit haar geloof en bekostigt dus alles zelf. We hebben 4 supermarktkarren met benodigde artikelen zoals van toiletartikelen, schoonmaakartikelen en eten gegeven. Al met al weer een veelbewogen reis waar we toch merken dat ook in Roemenie De HEERE werkt want we hebben veel bezoeken gedaan bij oude mensen en jonge mensen ook gehandicapten en we mochten toch ook daar ervaren dat er goed gesproken wordt over wie De HEERE voor hun is. Maandag 8 mei zijn we om 9 uur vertrokken uit Zarnesti. We hebben weer overnacht in Hongarije en gezond en wel en zonder ongelukken weer veilig thuisgekomen dinsdagavond 9 mei in De Meern en Ederveen.

Teus en Coby Smit en Kees en Marja den Hertog.