Reisverslag 2018

In 2018 zijn er drie werkbezoeken gemaakt naar Roemenië, tw. in januari, april en oktober jl. Hieronder zijn 2 reisverslagen te lezen.

Reisverslag 2 t/m 24 april 2018

2 april

We zijn maandag om 08:00 uur vertrokken uit Ederveen. We hebben een voorspoedige reis gehad ondanks de vele ongelukken in Hongarije. In Oostenrijk zijn we aangehouden. We waren veel te zwaar. We vertelde de politie dat we voor hulpgoederen naar Roemenië gingen. Hij vroeg waarheen en toen mochten we doorrijden zonder bekeuring.

3 april

We zijn veilig aangekomen om 19.00 uur in Zarnesti. De volgende dag hebben we de bus uitgeladen en zijn we naar Ghimbav geweest en hebben stichting Obed bezocht. Daar hebben we een zitgrasmaaier en gesponsorde graszaad gebracht. Gelijk inkopen gedaan om pakketten van de Plus bij te vullen. Krentenbrood en koeken uitgedeeld in Ghimbav.

5 april

Op deze dag hebben we dominee Sabin gesproken en bij Stelian nieuwe fietsenwinkeltje bekeken. S’middags hebben we voedselpakketten gemaakt.

6 april

We hebben bij ds. Sabin koffie gedronken en daarna met Sabin de projecten van zijn kinderen langs geweest. S’middags naar Codlea geweest en zuster Anna (88 jaar) na jaren weer ontmoet en ze is nog steeds breiende. Toen naar Rafaël waar we Emma ontmoet hebben. Met Emma een man bezocht die woont in een bushokje bij het station. Hij heeft geen ander onderdak. Emma gaat bij het gemeentehuis dit bespreken om sociale hulp in te schakelen. Daarna zijn we naar Otilia geweest met haar twee kinderen. Deze vrouw is alleen, en komt uit het kindertehuis die we al jaren bezoeken.

7 april

We hebben boodschappen gedaan voor de ziekenhuizen. Bananen en sinaasappels. S’middags thuis reparaties gedaan en melkpoeder ingepakt. Eind van de middag naar Nicosjor geweest, een man met dwarslaesie vanwege bedrijfsongeval in 2016. Hij geniet van zijn scootmobiel die we in 2017 gegeven hebben. Deze man heeft in januari jl. ook nog eens zijn voeten verbrand. 3 maanden later was dit nog niet genezen. Wonden verschoond en pakket gegeven.

8 april

S’morgens naar kerk van Sugina geweest en hebben we broden uitgedeeld en de kinderen een chocolade haas en drinken gegeven.

9 april

Krentenbrood gesneden. Danny Kommer ging mee als tolk naar het ziekenhuis in Zarnesti. Gesprekken gevoerd en brood en fruit uitgedeeld. Ze waren zeer dankbaar. In het ziekenhuis hebben we een vrouw gesproken die erg eenzaam is. Ze heeft een zoon in Spanje en leidt aan Parkinson.  We hebben met haar gebeden, ze gaf aan: als de priester bid moet ze betalen. Triest!

10 april

In de middag zijn we naar Andrea geweest met een andere tolk (Nicoletta spreekt Duits). Andrea is woonachtig in bergachtig gebied. Het is erg zwaar voor haar en haar familie. Haar vriend Raswan heeft al 7 jaar kanker en gaat erg achteruit. Of ze ooit kan gaan trouwen weten we niet. Ze zegt God weet het of haar vriend beter wordt.

11 april

We zijn vandaag met Danny van Stichting Obed naar Crisbav geweest. Super fijn een Nederlandse tolk. We hebben Michaels bezocht. Zij is 11 jaar kan niet lopen en gaat iedere vrijdag voor therapie naar Rafaël, maar het gaat heel moeizaam. Nog niet veel verbetering, ze moet ook thuis oefenen maar dat gebeurt niet. We moeten geduld hebben. Verder nog een gehandicapt meisje bezocht. Dit meisje is doofstom en kan ook niet lopen. Ook dit meisje gaat ook naar Rafaël. Haar vader was zeer dankbaar en wilde een gebed doen. Was heel bijzonder. Ook Mattie (45 jaar) bezocht met één been. Heeft in Oradea prothese gekregen maar lukt nog niet goed om er mee te lopen.

12 april

Vandaag een bezoek gebracht aan Cosmin Kiss. Deze jongen heeft drie jaar geleden d.m.v. ongeluk dwarslaesie gekregen. Heeft daarom een sportrolstoel van Fam. Sprong uit Nederland gekregen. We hebben beloofd een afstapje te maken dan kan hij zelf met de rolstoel naar buiten. Ook een bezoek gebracht aan Nico Barza en zijn vrouw. Deze man is de dominee van Sugina. Zijn vrouw heeft borstkanker. Ze krijgt chemo en is kaal. Teus en Coby hadden een pruik voor haar. Was heel bijzonder. Ze was zo blij hiermee. Durfde niet meer naar buiten. Nu zwaaide ze ons buiten de poort uit. Was heel waardevol. En bezoek gebracht aan gezin in Tohan die in caravans wonen zonder licht en water. Daar een voedselpakket gebracht en breigoed gegeven.

13 april

Vandaag een Nederlandse man en Roemeense vrouw ontmoet. Vanmiddag gesprek met Aurel de dominee van Codlea. Afspraken gemaakt over evangelisatiedienst zondag in Ticus. Er moeten 280 broden besteld worden en 280 tasjes gemaakt worden met kleinigheidje erin. De Jeugd van Codlea regelen flyers voor de dienst van aanstaande zondag.

14 april

Vandaag naar Ticus geweest met de jeugd (40 man) van Codlea. We hebben 250 tasjes gemaakt met brood wat in Roemenië besteld is. Het hele dorp heeft uitnodiging gehad voor de evangelisatiedienst van morgen aanvang 15.00 uur. Ook veel breigoed uitgedeeld. Mihai gesproken dat is de dominee van Ticus. Daarna nog een bezoek gebracht aan een mevrouw die kanker heeft. Zij heeft ook een pruik gehad was ze heel blij mee.

15 april

We hebben limonade en koek uitgedeeld na de dienst. Toen de dienst om 15.00 uur begon waren er nog heel weinig mensen maar gelukkig is het vol gelopen (170 mensen). Het was een bijzondere dienst waarin een Roemeense man in Amerika door Koreanen tot geloof is gekomen. Deze man was professor. De jeugd had veel muziekinstrumenten meegenomen.

16 april

Vandaag naar Mina Mai geweest krentenbrood en fruit uitgedeeld. Met directrice gesproken. We mochten in de eetzaal alleen uitdelen samen met het personeel. Sinaasappels moesten afgepeld worden. Ook gloor en afwasmiddel gegeven. Verder bezoeken gedaan. Bij invalide jongen geweest Jonuts (16 jaar) is verlamd gaat niet naar school. We hebben gesproken over vervoer. Gaan we nog verder uitzoeken. Nog niks toegezegd. Is ook hier heel moeilijke situatie

17 april

De laatste dag in Roemenië. Vandaag de laatste bezoeken gedaan. Bij een blinde vrouw geweest ligt de hele dag op bed. De hygiene was erg slecht. Deze vrouw is langzaam blind geworden door stress. Daar ook een pakket gebracht. Nog de schuur opruimen en de bus schoonmaken. Al met al weer een veel bewogen reis.

18 april

We vertrekken rond 8.00 uur in de morgen en hopen in de avond aan te komen bij onze slaapplek.

19 april

Wat fijn, we zijn in de avond rond 20.00 uur veilig thuis gekomen.

—————————————————————————-

Reisverslag januari 2018

Donderdag 18 januari

We zijn in de avond weer veilig aangekomen in Nederland. We hebben een ontzettend goede reis gehad.

Woensdag 17 januari

Na een goede nachtrust hebben we ontbeten. En staat het vertrek naar Nederland weer gepland. We hopen op veilige terugreis en hebben weer zin om onze familie te ontmoeten.

Dinsdag 16 januari 

We hebben meerdere bezoeken gebracht bij gezinnen. Deze gezinnen  ontvangen allemaal weer een voedselpakket. Daarnaast zijn we bij een vrouw in Sugina geweest waar we hoorden dat ze haar man verloren had. Deze vrouw hebben we geholpen met boodschappen en meerdere eerste levensbehoeften. Ze was er enorm blij mee.

Ook hebben we een bezoek gebracht aan zigeuner familie in Bran. Wat was dit een uitzichtloze situatie. We gaan ons echt hard maken dat deze familie nu naar 7 jaar in caravan geslapen te hebben een woonhuis gaat krijgen. Ze zijn zelf al aan fundament van woning begonnen, maar nu is het geld op. Wij als stichting Manna voor Roemenie hopen deze mensen nu te kunnen gaan helpen met het kopen van bouwmaterialen om hun een woning en dus een veilig onderdak te kunnen bieden.

We hebben deze jongen blij gemaakt met een kleurboek.

 

Deze mensen wonen al 7 jaar in caravan. Wij hopen hun nu echt te gaan helpen!

We hebben in Codlea twee mannen bezocht die als zwervers in een bushok leven. Deze mensen kunnen gewoon niet overleven en wilde graag een dak boven hun hoofd. Hiermee konden wij hun direct natuurlijk niet helpen. Wel konden we hun helpen met voedsel en hout voor de kachel. We hebben afgesproken dag we in april nogmaals langsgaan om te kijken hoe het met hun gaat.

Deze mensen leven in bushok.

 

Maandag 15 januari

Maandag hopen we naar Casa Perla in Codlea te gaan. Dit project willen we graag weer bezoeken om een stukje continuïteit te kunnen bieden met de leidinggevende daar.

We hopen spullen te kopen voor stichting Rafaël  in Brasov die ze heel erg nodig hebben zoals papier,lijm,potloden,stiften, enzovoort. Hiermee kunnen we hun enorm helpen. Deze opdracht kregen wij mee bij ons eerste bezoek afgelopen week.

We zullen maandag in Codlea ook een bezoek brengen aan een nieuwe Nederlandse contactpersoon die ons kan helpen bij een betere verdeling van hulp transport. Zij werkt samen met een pastor en probeert dus vanuit de liefde voor de medemens hulp te bieden. Dit spreekt ons natuurlijk erg aan.

Zondag 14 januari

We houden vandaag een rustdag en bezoeken een samenkomst in de kerk van het zigeunerkamp Sugina. We hopen vanavond naar een dienst te gaan in de kerk van Zarnesti. De stichting Manna voor Roemenie heeft voor iedere bezoeker van de kerk vandaag een verrassing. Gewoon omdat het kan……

Wat kan een kind blij zijn met een pop!
De zigeuners waren ontzettend blij met hun kado.

 

Zaterdag 13 januari

Wij gaan vandaag spullen nabrengen aan mensen die we bezocht hebben afgelopen donderdag . De spullen die we gaan nabrengen zijn vooral luiers en verzorgingsmaterialen.

Ook hebben we een jongen van 23 jaar een rolstoel belooft en deze vandaag gebracht. De familie van deze jongen begroeten ons bij aankomst en vroeg tijdens gesprek om nieuw dagboekje van 2018. De vrouw merkte dat het geschenk van 2017 haar kracht boodt. God werkt dus door ons heen en brengt zijn evangelie bij de mensen.

Vanmiddag hebben we een afspraak bij nieuw project. Dit project zit in Ghimbav en gaat uit van Stichting Obed .Het project wordt geleid door een Nederlands gezin uit Zwolle. Ze hebben een opvanghuis opgezet voor zigeunerkinderen. We hopen op een fijne ontmoeting en gaan proberen of we hulp kunnen bieden aan dit tehuis. We gaan met een volle auto vandaag weer ons werk voortzetten. We waren enorm enthousiast over dit project en hebben veel contacten kunnen uitwisselen over de verschillende projecten in de omgeving. Dit wordt zeker vervolgd!

Stichting Obed biedt roma kinderen onderdak!

 

Vrijdag 12 januari

We zijn vroeg begonnen om het eten voor te bereiden wat we weg willen geven. Vandaag gaan we twee bezoeken brengen aan psychiatrische ziekenhuizen. We gaan 400 stuks fruit en broodjes met worst uitdelen. Deze ziekenhuizen worden door de stichting al jaren bezocht en onze hulp wordt enorm gewaardeerd door de mensen.

Ook gaan we met een muzikant zingen in deze ziekenhuizen. De muzikant is een jongen van het zigeunerkamp Sugina in Zarnesti. Zijn naam is Steffen Muntean is en hij zanger in de zigeuner kerk van Sugina.

Zie de mensen eens genieten:

Afgeven van luiers aan het verzorgend personeel
Afgeven van broodjes en fruit. Helaas mochten we geen foto’s van uitdelen maken.
Steffen onze muzikant helpt ook mee!
De mensen genoten zichtbaar.
De broodjes met worst hebben we samen in de keuken gemaakt.

 

Donderdag 11 januari

Vandaag brengen we bezoeken aan gezinnen in Zarnesti die hulp nodig hebben.

  • Vanmorgen zijn we begonnen met broden te bestellen voor de bezoeken morgen aan ziekenhuizen.
  • Bezoek aan fietsenwinkel die in Zarnesti actief is. Deze winkel krijgt fietsen uit Nederland.
  • Bezoek aan dominee van de plaatselijke kerk. We hebben gesproken over alle problemen die er in deze gemeente zijn.
  • We hebben bezoek gebracht aan vier gezinnen die hulp konden gebruiken. Deze gezinnen zijn geholpen met een voedselpakket.
  • Vanavond hebben we wederom voedselpakketten gemaakt om weg te mogen geven.
Pop weggegeven aan een meisje die er super blij mee was!
Bezoek aan ouder echtpaar die we al 3 jaar bezoeken.
Kinderen blij gemaakt met handgemaakte sjalen die we hebben gekregen.
Kado’s weggegeven aan gehandicapten die we hebben gekregen van school uit Zeist!

 

Woensdag 10 januari

Vandaag gaan we het project Rafaël bezoeken en een opvanghuis voor dakloze moeders met opgroeiende kinderen. 

In de morgen zijn we begonnen met het leeghalen van onze auto’s. We hebben alles gesorteerd in onze schuur, hierdoor kunnen we steeds per dag pakken wat we nodig denken te hebben. We hebben deze reis bij ons kleding, incontinentie materialen, babypampers, verbandtrommels, krentenbroden, poedermelk en veel breigoed. Hierna hebben we een bezoek gebracht aan onze Roemeense tolk Mariana, met haar hebben we besproken wat we weer in grote lijnen willen gaan doen en daarnaast hebben we gesproken over wat lopende problemen.

We zijn aan het begin van de middag naar Stichting Rafaël gegaan en hebben daar gezien dat het goed met hun gaat. De gehandicapten waren zeer rustig en er was een goede sfeer onderling. We hebben met de directeur gesproken. Vanuit Nederland hebben we bureaustoelen meegenomen en incontinentie materialen afgegeven.

Na dit bezoek zijn we in Brasov naar de evangelische boekenwinkel gegaan en hebben hier kinderboekjes en kleine agenda’s gekocht voor in de voedselpakketten.

We hebben een bezoek gebracht aan het opvanghuis voor alleenstaande moeders. We zijn samen met de leidinggevende boodschappen wezen doen om ook dit opvangtehuis te ondersteunen. Ook hebben we hier veel babyluiers en kleding achtergelaten.

In de avond hebben we boodschappen gedaan voor de voedselpakketten die we willen gaan maken. En vervolgens hebben we na het eten deze pakketten samen gemaakt.


De pakketten staan te wachten voor het uitdelen.

Aankomst dinsdag 9 januari 20:00 uur Zarnesti

Vertrokken maandag 8 januari 2018 07:30 uur vanuit Nederland

Aankomst Roemenie grens Naald