Reisverslag 2019

Reisverslag 24 oktober t/m 7 november 2019

Donderdagochtend 24 oktober begon onze reis richting Roemenië. En na een overnachting zijn we op vrijdag 25 oktober ‘s avonds aangekomen in Zarnesti.

Zaterdag hebben we de bus uitgeladen en boodschappen gedaan voor voedselpakketten. Ook hebben we onze tolk Mariana Tecar uitgebreid gesproken.

Zondag 27 oktober zijn we naar de kerk van het zigeunerkamp Sugina gegaan. Daar de mensen ontmoet en bemoedigd. En een hoop breiwerk uitgedeeld.

Maandag 28 oktober zijn we naar Andrea gegaan. Zij is 30 jaar en is 12 jaar geleden uit een boom gevallen. Ze heeft een dwarslaesie en zit in een rolstoel. Ze woont samen met haar ouders, oma en broer boven op een berg. Het is erg steil en zeker in de winter is deze weg heel moeilijk begaanbaar. We bezoeken haar ieder jaar en nemen altijd het e.e.a. voor hen mee. Er wordt een nieuw onderdak voor hen gebouwd in het dorp Vulcan, gedeeltelijk gesponsord. Ook wij hebben daar een bijdrage aan mogen doen. Ze hopen er voor de kerst in te kunnen wonen. Dan kan Andrea zelf met haar scootmobiel (die we een aantal jaar geleden gegeven hebben) naar het dorp. Dit is natuurlijk erg fijn om dan weer onder de mensen te kunnen zijn.

Dinsdag 29 oktober zijn we naar dominee Sabin geweest en ‘s middags hebben we weer boodschappen gedaan voor nog wat pakketten en bezoeken gedaan.

Woensdag 30 oktober zijn we naar twee gezinnen geweest in Crisbav ong. 50 km van ons vandaan waar we twee gehandicapte meisjes hebben bezocht en één meisje (Mihaela) een nieuwe, grotere rolstoel hebben kunnen geven. Dat meisje krijgt ook één keer in de week therapie bij stichting Rafael in Codlea. We zien haar vooruit gaan.

Stichting Rafael haalt mede door onze sponsoring wekelijks deze meisjes op. We hebben hier ook kleding en pampers gegeven en poppen met zelfgebreide setjes kleding (gekregen van een lieve oma uit Nederland). Dit was een gigantisch succes!

Daarna naar Zarnesti teruggegaan en hebben we een bezoek gebracht aan het gezin van Nicusor en Jonela met drie kinderen, waarvan de man door een ongeluk een dwarslaesie heeft opgelopen. Eerder heeft hij van ons een rolstoel, rollator en scootmobiel gekregen waarmee hij bij zijn schapen kan komen, boven op de heuvel. Voorheen sleepten de kinderen hem op een deken helemaal naar boven. Hij heeft een enorme wilskracht.. In de straat waar het gezin woont, wordt nieuw asfalt gelegd en hun dam is heel steil en ruw. In eerste instantie wilden we vanuit de stichting sponseren dat hun dam geasfalteerd zou worden. Met de uitvoerder besproken en het zou ongeveer €1.500,- kosten, maar na een telefoontje met de eigenaar van het bedrijf wordt het helemaal gratis gedaan. Dank aan hem, maar bovenal dank aan God. Domnul Isus. De Heere Jezus.

Naar huis toegegaan zijn we de pakketten gaan maken voor de volgende dag en de voorbereidingen voor het eten.

Donderdag 31 oktober hadden we een gesprek met dominee Aurel in Codlea over de situatie bij Evangelist Mihai in Ticus ou Nou. Daarna inkopen gedaan voor de ziekenhuizen. Toen weer terug naar Codlea gegaan waar we een bezoek wilden brengen aan Otilia. Ze komt uit een meisjeshuis en heeft twee grote kinderen. Helaas was zijzelf aan het werk en hebben we contact gehad met haar dochter van 18 jaar.

Vrijdag 1 november was een speciale dag. De laatste jaren was het steeds moeilijker om de (+/- 155) patiënten in het ziekenhuis te bezoeken. Dit kwam door slechte directie. We mochten toen het fruit, drank en broodjes alleen in de keuken zetten. Daar werd het uitgedeeld, maar alle mensen die terminaal in bed lagen (ong. 50 stuks) kregen niets, wat juist voor ons het belangrijkste was.

Onderweg naar het ziekenhuis zijn we in gebed gegaan of de Heere ons wilde helpen met dit bezoek. Wonder boven wonder melden wij ons aan bij het ziekenhuis, en zagen we een nieuwe directie en dokters die ons precies wisten te vertellen wie wij waren: “Jullie waren toch die mensen die elk jaar sarmale (een Roemeens delicatesse) kwamen brengen?” Alstublieft vergeet de problemen van de afgelopen jaren. Jullie mogen weer op jullie manier de patiënten bezoeken op de kamer en evangeliseren en eten brengen.”

Wat was dat voor ons een heerlijk gevoel. Het gebed was verhoord. Gebeuren er nog wonderen? Slave Domnului (dankt God in alles).

De directrice vertelden ons dat ze door een sponsoring voor het eerst een uitstapje gingen maken met een bus, totaal 60 personen. Alleen hadden ze helemaal niets om mee te nemen qua versnapering. En toen mochten wij op het juiste moment in beeld komen om daarin te voorzien! Ze vroeg ons 60 (multivitaminen)drankjes om dat aan de patiënten mee te geven. Toen mochten wij Gods opdracht zien en de rest van deze opdracht vervullen. We hebben voor dat uitje ook nog heerlijke sandwiches met ham kunnen regelen. Naast nog wat extra bananen en chocolade. Het was werkelijk een belevenis hoe die mensen de bus in gingen (zie foto’s).

Zondagavond 3 november zijn we naar de kerk bij dominee. Sabin geweest. Ook daar mocht Teus getuigen wat voor wonderbaarlijke God we hebben.

Maandag 4 november hebben we ons gericht op stichting Rafaël en Danny en Rianne Kommer. Stichting Rafael bezoeken we al jaren en ook dit was weer een bijzonder fijne ontmoeting met Emma. Diep respect voor haar zoals ze het allemaal leidt, maar waar tegelijk ook nog steeds de nodige extra inkomsten nodig zijn om haar programma te kunnen blijven begeleiden.

Daarna zijn we naar Danny en Rianne gegaan, een jong Hollands gezin met drie kinderen in Ghimbav die nu een onderdeel van ons programma zijn. We mogen zien dat zij een nieuw tehuis willen openen voor kinderen met een handicap. Inmiddels hebben ze drie kinderen in de pleegzorg en hopen ze dit uit te kunnen breiden tot zes kinderen. Één van de kinderen heeft een klompvoet en moest op jonge leeftijd geopereerd worden. Er zouden in principe drie operaties nodig zijn. Voor de eerste operatie hebben wij als stichting een financiële bijdrage mogen leveren. Zoals het nu lijkt is het, door een groot wonder, gebleven bij één operatie en kan ze weer perfect op haar beide voeten lopen.

Dinsdag 5 november hebben we van diverse families afscheid genomen en zijn we ook bij dominee Sabin geweest en hebben we als laatste nog een bezoek gebracht bij een invalide jongen met dwarslaesie die van Fam. Sprong een sportrolstoel heeft gekregen. Hij heeft hier hij veel plezier van. Daarna de bus weer klaar gemaakt voor de volgende morgen. We zijn woensdag 6 november vertrokken en donderdagavond  veilig aangekomen.

We danken jullie voor het lezen van ons verslag.

We zeggen jullie in het Roemeens multsemesc en ledevedere. (Dankjulliewel en tot ziens). Al met al is het een hele gezegende reis geweest, ook gezien Teus zijn situatie.

Domnului ca va biene convetese (De Heere zegene jullie).

Hartelijke Groeten Teus & Coby, Kees & Marja

——————————————————————————-

Reisverslag januari 2019

We zijn 8 januari vertrokken en hebben overnacht in Hongarije. De volgende dag in de avond aangekomen in Zarnesti. Voorspoedige reis gehad. Hier sneeuw en koud rond -10 Gr. Na een heerlijke nachtrust donderdag opgestaan en auto uitgepakt. Boodschappen gedaan en pakketten gemaakt. Bezoek gebracht aan Sabin daarna met ouderling Costel arme weduwen bezocht van de kerken pakketten gebracht. Waren moeilijke bezoeken maar wel waardevol.

Vandaag 11 januari zijn we verder gegaan met pakketten brengen naar arme weduwen. Wat ons op viel ondanks hun zorgen ze spraken overal met veel liefde over De Heere hoe hij hun tot dusver geholpen heeft. Heel mooi om te horen. 12 januari hebben we 50 tasjes gemaakt voor het zigeunerkerkje in Sugina die we morgen na de dienst gaan uitdelen. Ook vanmiddag nog een bezoek gebracht bij Danny en Rianne Kommer van stichting Obed in Ghimbav. We hebben erwtensoep gegeven die we zelf gemaakt hebben en krentenbroden en nog meer. We hebben het mooie bedrag geschonken van 5.000,00 roemeense lei (€1050,00) tbv de nu 2 gehandicapte kinderen en voor straks de andere kinderen voor bereiding in het huis. Huis is al veel aangedaan na ons bezoek in april.

13 januari s’morgens in de kerk bij Sugina geweest. Ong. 40 kleine tasjes uitgedeeld. Was niet druk ook heel weinig kinderen 2 paar schoenen weg gegeven en een paar mutsen. S’avonds bij Sabin in de kerk geweest was hele mooie Engelse dienst was heel druk na afloop iedere familie een krentenbrood meegegeven. Dan 14 januari Kees is op pad gegaan met de tolk er was een aanvraag voor sokken voor de ziekenhuizen. Gevonden in Brasov. Weer boodschappen gehaald en tassen gemaakt daarna nog arme weduwen gehandicapte bezocht. Om 16.00 uur naar het ziekenhuis in Zarnesti daar fruit en krentenbrood uitgedeeld. Ook schoonmaakmiddelen gebracht. Direktrise was heel dankbaar. 15 januari weer boodschappen gehaald en pakketten gemaakt voor woensdag. Naar Rafaël gegaan en fruit en brood gegeven en een bijdrage. Dit is een opvanghuis voor gehandicapten als dagopvang. Heel dankbaar werk wat geleid wordt door Emma.

Hierbij  de laatste dag van onze reis. Vandaag hebben we nog 5 bezoeken bij arme weduwen gedaan. Vanmiddag naar Mina Mai het psychiatrische ziekenhuis geweest. We waren er na een afspraak om 15.30 uur. We moesten weer terugkomen en om 17.00 uur terugkomen. De mensen moesten eerst eten en daarna konden we uitdelen. We mogen helaas niet meer op de kamers komen om mensen te bezoeken. Wel heel jammer. We hebben daar krentenbrood uitgedeeld en bananen en mandarijnen. De mandarijnen moesten allemaal afgepeld worden. Was wel goed om daar te zijn maar het wordt steeds moeilijker om daar binnen te komen helaas. Daarna nog afscheid genomen bij Sabin en de ouders van Marian en bij Marian. Toen was het 19.30 uur. Thuis gekomen hebben we de auto ingepakt en eten gekookt. Op tijd naar bed en smorgens rond 6.00 uur vertrokken. Al met al was het weer een bijzondere reis waar we weer veel hebben mogen betekenen voor onze naaste in Roemenie. Gr. Kees en Marja den Hertog.